top of page
תמונת הסופר/תבתיה אלימלך

השמנה וסוכרת- האם זו גזרת גורל?

מתוך מגזין האגודה הישראלית לסוכרת גליון שיתפרסם בנובמבר 2024


השמנה וסוכרת על קצה המזלג
השמנה וסוכרת על קצה המזלג


כששמעתי שנושא מגזין הסוכרת הפעם עוסק בהשמנה, תהיתי לעצמי איך אוכל להכיל את כל מה שאני חושבת ומתחבטת בו לאחר כמעט 15 שנים שאני מלווה אנשים כדיאטנית סוכרת בטור אחד. יתכן ויום אחד אכתוב ספר בנושא כי באמת שהיריעה קצרה מלהכיל תחום כל כך מורכב, מעניין ומאתגר במאמר קצר. ובכל זאת, זו הזדמנות לתת זווית ראיה מהמקום והמעמד בו אני נמצאת.


ראשית אפתח ואומר שאפשר להגיע לאיזון מצוין של ערכי הסוכר מבלי להיכנס לדיאטות או משטרים מאוד חמורים של הרזיה. כמובן שאין עוררין על כך שעודף משקל והשמנה הם הגורמים המשמעותיים ביותר בהתפתחות של סוכרת מסוג 2 וכמובן שירידה במשקל מביאה להטבה משמעותית בערכי הסוכר ובאיזון הסוכר הכללי. יחד עם זאת, בשל הקושי הרב בירידה במשקל ובשמירה עליו לאורך זמן וכמות ה"כשלונות" שהמטופלים שאני פוגשת לאחר תהליכים כאלו ואחרים יכולה לייאש אף את האדם חדור המטרה ביותר.


וכך נוצר מצב אבסורדי שבו אנשים רבים לא פונים לטיפול תזונתי בשל שלל הסיבות ביניהן- "ניסיתי כבר הכל", "מה הדיאטנית תגיד לי שאני לא יודע" ו"המשקל שלי כבר תקוע שנים". ובשל סיבות (לגיטימיות ככל שיהיו) לא פונים לקבל יעוץ תזונתי מקצועי שעשוי לשפר להם את ערכי הסוכר והאיזון הכללי תוך הפחתה משמעותית של טיפול תרופתי ואף הפסקתו במקרים המוצלחים ביותר!


אתאר לכם את שני צידי המטבע המצטיירים לנגד עיני לאור ההתפתחויות בתחום בנושא כל כך מורכב של טיפול בעודף משקל והשמנה-


מצד אחד, אני מאוד שמחה לראות כי היום מגמת הטיפול בסוכרת נוגעת לסיבה ולמקור שבגינו מתפתחת הסוכרת מלכתחילה (או לפחות חלק ממנה). אם בעבר הטיפול התרופתי בסוכרת נועד "לשים פלסטר" על ערכי הסוכר הגבוהים ולהוריד אותם במנגנונים כאלו או אחרים, ההבנה והגישה היום השתנו. אמנם הדבר קרה די בטעות כמו רוב ההמצאות הגאוניות ומשנות החיים בעולם.


לאחר שהתגלה שאחת מהתרופות שניתנות לטיפול בסוכרת משפיעה גם על דיכוי התאבון וגורמת לאנשים לרדת במשקל. וכך כעבור מספר שנים, התקיימה מהפכה של ממש בטיפול התרופתי בסוכרת. ובכל הכנסים הרופאים עצמם הם שמדברים על הנושא של טיפול בהשמנה כטיפול הנכון והמשמעותי בגורם שהוביל מלכתחילה להיתפתחות הסוכרת. בעוד אנחנו הדיאטניות יושבות ומהנהנות כיודעות דבר ונאנחות לנו בשקט בינינו לבין עצמנו "סוף סוף הם הבינו את הפואטנה".

וכך תפסו תאוצה בצורה מסחררת תרופות מן הסוג הזה עד למצב שבו אנשים משתמשים בהם להרזיה ולסוכרתיים לא נשארו תרופות שיעזרו להם באיזון ערכי הסוכר בדם!


וכאן לשאלתכם- האם כדאי להשתמש בתרופות הללו? שאלה שאני נשאלת מספר פעמים ביום בכל יום והתשובה היא כמו תמיד- תלויה בהרבה גורמים.


אפשר לאכול טעים ובריא גם עם סוכרת
אפשר לאכול טעים ובריא גם עם סוכרת

נחזור לתחילת המאמר שבו אני מציינת שניתן להגיע לאיזון מצוין של ערכי הסוכר גם ללא הפחתה משמעותית במשקל ויש כאלו שאף צריכים לשמר או להעלות ממשקלם ועדיין לראות ערכי סוכר מאוזנים.


אז בוא ננסה להבין מדוע קשה כל כך לרדת במשקל ומדוע אנחנו נמצאים במגמה יציבה של עליה במשקל ויצירת דור חדש של ילדים שיהפכו למבוגרים עם עודף משקל והשמנה?


הגורמים לכך הינם שילוב קטלני של התרחקות מערכי האכילה כמשפחה, חוסר זמן של ההורים העובדים שעות רבות מחץ לבית בהכנת מזון ביתי ועליה בצריכת מזון מעובד ומתועש, ירידה בפעילות הגופנית ועליה בשעות ישיבה מול מסכים. כל אלו הרחיקו אותנו מאכילה של אוכל טרי מתוצרת מקומית, בחיק המשפחה והליכה ופעילות גופנית במשך חלק נכבד משעות היום מה שהוביל לעליה משמעותית בצריכת הקלוריות וירידה בהוצאתן ובעליה במגמות עודף המשקל וההשמנה (על קצה המזלג).


זאת בנוסף למגפת האכילה הרגשית המהווה פסאודו מענה מידי לרגשותינו הקשים כגון, תסכול, כעס, חרדה או סתם שעמום וחוסר היכולת שלנו להכיל ולתעל רגשות קשים לאפיקים שאינם כוללים אכילה, שמכניסה אותנו לעוד מעגל של רגשות אשמה על כך שאכלנו את הרגשות שלנו. אם לא די בכך, אנחנו חיים בעולם של שפע שבו בכל אירוע ומעמד מכל סוג אנחנו נאלצים להתמודד עם מגוון של מזונות מתועשים, מעובדים ועתירי קלוריות מה שגורם לשילוב של הגורמים הללו ליצור סיטואציה שמצריכה מאיתנו מאפיינים של אדם בעל משמעת ברזל ומיקוד מטרה ברמה של הקומנדו הימי בכדי לצלוח את החיים ללא עודף משקל.


לאחרונה ניסיתי לסדר את מחשבותיי במפגשי עם מטופליי ולתאר להם את התהליך המשותף שלנו כפרויקט חשוב שאנחנו רוצים לקדם. כמו כל פרויקט בעבודה או בחיים בכלל, אם אנחנו רוצים שיצליח, עלינו לוודא שיש בידנו האמצעים הבאים-


1.      מוטיבציה- למה כדאי לי לעמוד במשימה שהצבתי לעצמי? מהן הסיבות המניעות את התהליך? למרכיב זה אני מוסיפה את ה"אנרגיות" הרגשיות שאני משקיעה בתהליך והסיבות שיגרמו לי לרצות בתוצאות המובטחות בסופו. לדוגמא- שיפור בדיקות הדם, הרגשה כללית טובה, הפחתת עייפות.

2.      זמן- כמה זמן אני מתכוונת להשקיע בתהליך בכל שבוע, בכל יום,  בכל חודש. לדוגמא – 3 פעמים בשבוע 50 דקות פעילות גופנית, שעה ביום בהכנת אוכל.

3.      כסף- מה התקציב שאני מקציבה לעצמי לטובת הנושא? תקציב לרכישת מזון בריא, תקציב להרשמה למסגרת של פעילות גופנית וכדומה.

4.      התמדה וסבלנות- זהו אחד המרכיבים המאתגרים ביותר, כי אנחנו לא באמת יכולים לדעת כמה זמן ייקח לנו להגיע למטרה ובאיזה קצב זה יקרה. זה השלב הכי מורכב מבחינה פסיכולוגית ובמיוחד בסופו שבו אנחנו צריכים לשמר את ההשיג.


שאלו את עצמכם האם אתם באמת ובתמים יכולים לענות כן על כל הסעיפים? אם אין לכם זמן, תקציב, וסבלנות או אם אתם לא יודעים למה בכלל אתם רוצים לעשות את השינוי ואתם לא ממש מבינים את הערך בהשקעה בו, אולי זה לא התזמון הנכון עבורכם להיכנס בכלל לתהליך של שינוי מסוג זה ואז עדיף פשוט לדחות למועד אחר בכדי לא לחוות עוד ועוד כשלונות בדרך (במקרים כאלו השימוש בתרופות המדכאות את התאבון יכולה להוות קטליזטור ולפצות במידה מסוימת על חלק מהסעיפים החסרים...).


סלט בייבי מוצרלה מתוך קורס בישול דיגיטלי לסוכרת
סלט בייבי מוצרלה מתוך קורס בישול דיגיטלי לסוכרת


אז איך באמת אפשר לשפר את ערכי הסוכר אם אתם לא במקום של ארבעת הסעיפים או חלק מהם (ואם אתם כן מה טוב!):


הבנה מעמיקה של ערכי הסוכר תוך ניטור ערכי הסוכר (שימוש במד סוכר רציף וניטור אכילה, זו הדרך הכי יעילה מנסיוני) תיתן לכם את פרופיל הסוכר המלא שלכם. ממנו תוכלו יחד עם הדיאטנית שלכם, ליצור תכנית תזונתית מותאמת אישית ובה יופיעו כל המאכלים המומלצים עבורכם, מהי הכמות המומלצת שכדאי לכם לאכול מהם והרכבים שונים של ארוחות. כך אני בכל אופן עובדת במרפאתי עם המטופלים שלי. וכך המיקוד הוא לוא דווקא על ירידה במשקל אלא על איזון מקסימלי של ערכי הסוכר שבחלק מהמקרים מוביל גם לירידה במשקל, עצם העובדה שאנחנו מפחיתים מזונות שגורמים לעליה בערכי הסוכר ולחוסר איזון.


כך גם אנחנו מסיטים את המיקוד מהנושא המתסכל והחמקמק של ירידה במשקל, ומעבירים אותו לעבודה על אכילה ממוקדת ואיזון טוב יותר של ערכי הסוכר. לרוב ערכי הסוכר מגיבים מהר מאוד לשינוי התזונתי ופידבק חיובי של שיפור מיידי בערכי הסוכר מאוד עוזר ליצור מוטיבציה חיובית בשל הצלחת התהליך. ייתכן ואדם לא יהיה בכלל בדפיציט קלורי ועדיין יראה שיפור אדיר בערכי הסוכר למרות שגודל הארוחה וכמות הקלוריות לא השתנה, רק הרכב הארוחה השתנה לטובת התאמה טובה יותר לערכי הסוכר.


לסיכום- אפשר לאכול טוב יותר ולהיות מאוזנים יותר, מבלי להיות ב"דיאטה" כל עוד התכנית התזונתית מותאמת למידותכם ממש כמו חליפה שנתפרה במיוחד עבורכם.


שתהיה לכולנו שנה מוצלחת ומאוזנת גופנית ונפשית.


שלכם,

בתיה


❤️


בתיה


לקורס בישול דיגיטלי לסוכרת לחצו כאן



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page