האם פירות יבשים ללא סוכר באמת לא משפיעים על ערכי הסוכר בדם?
ט"ו בשבת הגיע ועימו ההזדמנות לאכול פירות יבשים ולהיות מרוצים מעצמנו על כך שאנחנו דוגלים באכילה בריאה.
האמנם?
לכבוד חג טו בשבת אספתי את ההמלצות לאכילת פירות יבשים בחולי סוכרת. באופן יחסי לחגים האחרים שטומנים בחובם אכילת מזונות עתירי פחמימות ומטוגנים כמו חנוכה ופסח, נוכל להתנחם בעובדה שלפחות הפירות היבשים אינם מטוגנים ברוב המקרים. ואכן, באופן כללי, פרי הוא מאכל בריא אם נאכל במידה ובצורתו הטבעית, ואפילו מומלץ לשלב פירות בתפריט היומי שלנו באופן סדיר. יחד עם זאת, הפירות היבשים היום מיובשים בתהליך שבו מוספת אליהם כמות מאוד גדולה של סוכר ועל כן הופכת אותם ממאכל שהיה בעבר בריא לממתק. ובל נשכח שהערך הקלורי שלהם שווה לפרי שלם. ישנן דעות הגורסות כי הפירות היבשים, ובמיוחד התמרים, עשויים להפחית את ערכי הסוכר, אך דעות אלו הן שגויות. הרי לא הגיוני שאנו אוכלים משהו שהינו מאוד מתוק ומצפים ממנו לא רק שלא יעלה לנו את הסוכר אלא גם יוריד אותו. ולראיה, בבדיקת דם ביתי פשוטה ניתן לראות את עליית ערכי הסוכר לאחר אכילה מרובה של פירות יבשים. על כן אכילת פירות יבשים אינה מומלצת לסוכרתיים. ריכוז הסוכר בפרי היבש גבוה בפני עצמו ובמקרים מסוימים אף יותר כאשר מוסף אליו סוכר באופן חיצוני וזאת על מנת לזרז את תהליך הייבוש בתעשייה. אז מה עושים אם בכל זאת רוצים לאכול פירות יבשים? להלן כמה טיפים: 1. לא לאכול יותר מפרי יבש אחד בפעם אחת 2. להפריד פרי יבש מארוחה שהכילה פחמימות ולאכול אותו כמנת ביניים 3. להעדיף פירות יבשים שיובשו בצורה טבעית ולא הוסיפו להם סוכר 4. לשלב מעט אגוזי מלך או שקדים לארוחה המכילה פירות יבשים לגבי אגוזים ופיצוחים:
יש לזכור כי גם אגוזים מסוימים מכילים פחמימות, כדוגמת אגוזי קשיו שמכילים כ-30 גרם פחמימה ב-100 גרם אגוזים (שווה ערך לכ-2 פרוסות לחם מבחינת כמות הפחמימה). כמו כן, לפיצוחים קלויים מוסיפים פעמים רבות קמח אשר גם הוא, אם נצרך בכמות גדולה יכולה להעלות את ערכי הסוכר. לפניכם רשימת הפירות היבשים הנפוצים וכמות הפחמימות שהם מכילים:
תמרים לחים:
2 יחידות
8 גרם פחמימה
30 קק"ל
תמרים מיובשים
2 יחידות
16 גרם פחמימה
67 קק"ל
חמוציות דל סוכר
1 כף
18 גרם פחמימה
75 קק"ל
תאנה מיובשת
1 יחידה
10 גרם פחמימה
50 קק"ל
שזיף מיובש
1 יחידה
10.5 גרם פחמימה
47 קק"ל
אגוזי קשיו
100 גרם
32.7 גרם פחמימה
574 קק"ל
אגוזי מלך
100 גרם
13.5 גרם פחמימה
642 קק"ל
והנה הזדמנות לנפץ כמה מיתוסים נפוצים הקשורים בפירות יבשים וסוכרת:
אז שיהיה לכולנו חג שמח
Bình luận